De ontwikkelingen in de auto industrie gaan razendsnel. Bijna wekelijks worden nieuwe ontwikkelingen en innovaties bekend gemaakt die uiteindelijk zullen leiden tot de auto van de toekomst. Maar hoe zit het eigenlijk met de wagen van de toekomst?
Iedereen heeft wel een beeld van hoe auto’s er in de toekomst uit zullen zien. Met dank aan de filmindustrie is dit plaatje al deels ingevuld en denken de meeste mensen bij de auto van de toekomst aan strak vormgegeven, zwevende wagens op duurzame energie. Een deel van dit beeld lijkt in ieder geval overeen te komen met de huidige ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.
De afgelopen jaren is het elektrisch rijden in een stroomversnelling terecht gekomen. Kijk maar naar automodellen zoals de Opel Ampera. Een van de belangrijkste redenen dat deze wagen is uitgeroepen tot auto van het jaar, is de innovatieve range extender, waardoor je opeens 600 kilometer kan rijden met een elektrische wagen.
Toch is er op dit gebied nog heel veel mogelijk en zal het elektrisch rijden steeds veelzijdiger, efficiënter én dus aantrekkelijker worden. Zo heeft Mercedes al zijn eerste automodel gepresenteerd dat in 2025 volledig elektrisch rijdt en zichzelf oplaadt met behulp van waterstof. Potentie genoeg, nu nog betaalbaar maken.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de auto van de toekomst. Het is tenslotte constant een wedloop tussen autofabrikanten om als eerste met een innovatie te komen en zo een voorsprong op de concurrent te behouden. Ook zijn verschillende innovatieve bedrijven bezig met nieuwe technieken en innovaties voor auto's uit te proberen. Zo heb je misschien wel gehoord van de zelfrijdende auto´s van Google, die op dit moment druk getest worden.
Toch ligt het er maar net aan hoe revolutionair de auto van de toekomst volgens jou moet zijn. Want waar moet deze wagen volgens jou eigenlijk aan voldoen? Anticiperen op het verkeer? Zichzelf automatisch aanpassen op weersomstandigheden? Op zichzelf staand zeer innovatieve technieken die de afgelopen jaren al steeds vaker worden toegepast in auto’s.
Denk maar eens aan auto’s die automatisch remmen als je te dicht op je voorganger rijdt, een auto die zichzelf inparkeert of een systeem dat de hulpdiensten alarmeert na een ongeval en direct gegevens doorgeeft zoals de locatie en zwaarte van het ongeval. Allemaal voorbeelden van innovaties die de afgelopen jaren zijn intrede hebben gedaan en bijdragen aan veiligheid en comfort bij het autorijden.
Een van de nieuwere innovaties is te vinden in de nieuwe Mercedes S-klasse. Deze wagen is zo intelligent dat hij zelf verkeersborden afleest en zelfs 15 seconden volledig zelf kan rijden. Wat dat betreft loopt Mercedes vaak voor op zijn concurrenten als het aankomst op innovaties in de auto. Helaas is het prijskaartje daar ook naar en worden de ontwikkelingen vaak pas jaren later in ‘betaalbare’ auto’s ingebouwd. In ieder geval wel een knap staaltje van ‘Deutsche Gründlichkeit’.
Natuurlijk hangt de toekomst van het autorijden niet compleet af van de ontwikkelingen in auto’s. Ook de omgeving zal mee evolueren. Zo zie je op dit moment al een toename van oplaadpunten voor elektrische wagens zodat dit uiteindelijk een sluitend netwerk zal vormen waar je als automobilist op kan vertrouwen.
Een stapje verder gaat de snelweg van de toekomst die Studio Roosegaarde heeft ontwikkelt in samenwerking met Heijmans. Een snelweg die informatie over het wegdek doorgeeft aan de auto, die verlichting afstemt op de weggebruiker en die elektrische auto’s laat opladen tijdens het rijden. Behoorlijk revolutionair dus. Als alles volgens plan verloopt is de toekomst er zelfs sneller dan je zou verwachten. De eerste aanzet tot deze nieuwe generatie snelwegen wordt namelijk in 2015 al gegeven.
Als we op dit moment de tussenbalans opmaken zie je dat auto’s steeds slimmer worden, duurzame auto’s steeds meer voet aan de grond krijgen, maar ook dat de auto industrie de afgelopen jaren al gigantische stappen heeft gemaakt. Laat de auto’s van vandaag de dag zien aan iemand die in 1950 leeft en hij zou zeggen dat de auto van de toekomst er al is.
Feit is dat de ontwikkelingen zich zullen doortrekken. Nieuwe uitvindingen resulteren in nieuwe innovaties en het is maar de vraag of er ooit een eindpunt bereikt wordt. Wat dat betreft kunnen we afsluiten met een bekend gezegde: ‘de toekomst zal het leren’. En zo is het maar net.
Wil je meer lezen over de auto van de toekomst? Bekijk dan ook eens het artikel ‘auto van de toekomst’ op Extendlimits.nl.
Uw reactie op dit artikel is welkom.