Voor de meeste ouders zijn kinderen hun meest waardevolle bezit. Daarom is het dan ook belangrijk dat de veiligheid van kinderen tijdens het autorijden compleet gewaarborgd is. Om dit extra te stimuleren gelden er in Europa strenge verkeersregels voor het vervoeren van kinderen. Een kort overzicht.
Verkeersveiligheid en kinderen, het is een onderwerp dat altijd actueel blijft. Een ongeluk heeft voor kinderen vaak dan ook meer impact dan voor volwassenen. Kinderen zijn tenslotte nog een stuk fragieler en hebben daarom een verhoogde kans op letsel. Dit geldt zeker bij baby’s, waarbij het hoofdje in verhouding groter is dan het lichaam, waardoor de nek slecht bestand is tegen de klap van een botsing. Ook de impact van een verkeersgordel op een kinderlichaam kan schade veroorzaken aan de organen.
Kortom, allemaal zaken waar je liever niet aan wilt denken, maar die je wel kunnen gebeuren. Zeker als je bedenkt dat 98% van de ongelukken waarbij een kind betrokken is, veroorzaakt wordt door een menselijke fout. Een goedgekeurd kinderzitje is dan ook verplicht in Europa en kan onnodig letsel bij kinderen voorkomen. Een waardevolle (en noodzakelijke) accessoire voor je auto als je met kinderen de weg op gaat.
Het is wettelijk vastgelegd wanneer je verplicht bent een kinderzitje in de auto te hebben. Je bent in ieder geval verplicht een kinderzitje te hebben als je kinderen vervoerd die kleiner zijn dan 1,35m. Zijn de kinderen groter dan 1,35m? Dan is een zitje niet verplicht, maar kan deze wel bijdragen aan de veiligheid van het kind in de auto.
Ben je van plan om een kinderzitje te kopen? Let er dan op dat deze altijd voorzien zijn van het ECE 44/03 of 44/04 keurmerk. Dit keurmerk garandeert de veiligheid van het kinderzitje en dus de veiligheid voor het kind. Overigens zijn er nog verschillen in het type kinderzitje. Zo heb je de babyautostoel (voor de kleinsten onder ons), de kinderautostoel (voor de kinderen die zelf al kunnen zitten) en de zittingverhoger. Laatst genoemde zorgt dat de gordel niet over de hals van het kind loopt, maar over de borst.
Of een kind tijdens het autorijden voor of achterin de auto plaatsneemt, maakt eigenlijk niet uit. De veiligheid van het kind is op beide plaatsen gelijk. Wel wordt aangeraden om kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren en het babyautostoeltje omgedraaid te bevestigen. Vanaf juni gaan nieuwe regels in omtrent de verkeersveiligheid van kinderen en zijn ouders verplicht om baby’s tot 15 maanden oud omgedraaid te vervoeren. Dit in verband met de voorwaartse druk die ontstaat bij een aanrijding. Let echter wel op dat er op de betreffende plaats geen airbag geactiveerd kan worden.
Ook wordt geadviseerd om kinderen tot 12 jaar niet op een plaats met een airbag te zetten. Heb je geen andere keus? Zet de autostoel dan zo ver mogelijk naar achter.
Alle landen in Europa hanteren strenge regels voor de verkeersveiligheid van kinderen. Toch zijn er wel verschillen tussen de landen onderling. Zo is het in een aantal landen verplicht voor kinderen kleiner dan 1,50m om in een kinderzitje te zitten en gelden in andere landen bepaalde uitzonderingen weer niet. Daarom heeft de ANWB een handige lijst opgesteld met de verkeersregels voor kinderen in het verkeer in de populairste vakantielanden.
Uw reactie op dit artikel is welkom.