meer
facebook rss twitter
De APK keuring

De APK keuring

Laatst bijgewerkt op: 22 - 10 - 2015 | 10:08

De APK keuring, niemand ontkomt eraan. Maar hoe zit het nu eigenlijk met deze keuring? En wat gebeurt er als je wagen niet gekeurd is? Hoogste tijd dus om wat zaken over de APK op een rij te zetten.

 

Het nut van de APK

De APK, ofwel Algemene Periodieke Keuring. Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die ervan genieten om naar de APK keuring te gaan. Toch heeft de keuring wel degelijk nut. Zonder het bestaan van de APK zou het er waarschijnlijk een stuk gevaarlijker aan toe gaan op de weg. Want zo zuinig als jij misschien bent op je auto, zo is niet iedereen. En jouw prachtige auto zou maar aangereden worden door een roestbak waarbij de remschijven het uiteindelijk toch begaven. Veiligheid voor jezelf en voor andere weggebruikers is dus waarom deze reden bestaat. Overigens heeft elk land in Europa een deze keuring dus kan je ook met een gerust hart de grens over.


Periodieke keuring verschilt per auto

De regels voor APK kunnen per voertuig en per jaar verschillen. Over het algemeen is het zo in Nederland dat nieuwe benzine auto’s pas na vier jaar gekeurd hoeven te worden en vervolgens twee maal om de twee jaar. Hierna volgt een jaarlijkse controle. Voor wagens op diesel en LPG geldt dat ze drie jaar na aanschaf gekeurd moeten worden en vervolgens meteen jaarlijks.


Wat als je APK verlopen is?

Als je keuringstermijn is verlopen loop je in eerste instantie enkel kans op een boete als je de weg op gaat. Maar wist je dat een ongekeurde auto niet langer dan twee maanden langs de openbare weg mag staan? Na twee maanden dient de wagen uit het zicht op een privéterrein gezet te worden. Ook dient je wagen geschorst te zijn bij de RDW. Doe je dit niet, dan krijg je automatisch een boete thuis gestuurd. Houd de keuringsdatum van je wagen dus in de gaten, voorkomen is tenslotte beter dan genezen. 


De keuring zelf

De keurmeester van de garage heeft een vaste lijst die doorloopt bij het keuren van je wagen. De volgende onderdelen komen aan de beurt:

  • Banden
  • Uitlaatgassen
  • Stuurinrichting
  • Registratie van het voertuig
  • Autogordels
  • Remmen
  • Carrosserie
  • Verlichting
  • Wielophanging
  • Uitlaat
  • Spiegels
  • Claxon

Is je auto goedgekeurd? Dan kan je er weer een jaar tegenaan. Mocht de monteur twijfelen over de staat van een bepaald onderdeel, dan zal hij dit meestal aangeven zodat je het gedurende het jaar kan (laten) verhelpen. Wil je meer weten over de punten waarop je auto gekeurd wordt? Bekijk dan ook eens het artikel ‘Zo kom je door de APK’.

Tip: wil je weten wanneer je APK keuring verloopt? Op de site van de RDW kan je dit eenvoudig en snel terugvinden. 

Categorieën: Nader bekeken

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

De handigste apps voor je auto

Tegenwoordig heb je overal een app voor. Dus ook om autorijden nog leuker en gemakkelijker te maken. Een aantal handige auto-apps op een rij.

Meer

Tips tegen verblinding door laaghangende zon

Je hebt het vast al weleens meegemaakt, een laaghangende zon waardoor je verblind wordt tijdens het autorijden. Niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk want je ziet vaak niet meer wat er om je heen gebeurt. Enkele tips op een rij zodat jij geen last meer hebt van de laaghangende zon.

Meer

Tips om zuiniger te rijden en te besparen op je brandstofkosten

Of je nou in je eigen auto rijdt of in een lease auto van de zaak, besparen op brandstofkosten kan nooit kwaad. Wij hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet.

Meer
 

Waarom elektrisch rijden?

Ook al is elektrisch rijden bezig aan een sterke opmars, toch is het voor veel mensen nog onduidelijk waarom je nou eigenlijk voor een elektrische auto zou kiezen. Wij zetten daarom een aantal voordelen voor je op een rij!

Meer

Tips om jouw auto te verkopen

Ben je van plan om jouw auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk wel dat je een zo goed mogelijk bod op je auto krijgt. Ga aan de slag met onze tips en verkoop jouw auto tegen een betere prijs.

Meer

Contact

Vragen? Mail ons op:

info@hollandwheels.nl

Ogenblik geduld. Laden...